A Pinot Noir now only known by very old Valaisians. Unpressed and without ever seeing a pump, this wine, fermented with wild grape yeast and without SO2, is left to age in old oak barrels for 2 years. To fully preserve the aromas, the wine is left unfiltered and is bottled by hand.
"Aromas of red and black berries, black cherries, intensive; velvety on the palate, fine-grained tannins, good acidity, elegant, light - very good length"
Scalawine
... the wonderfully manipulated intelligent oak regime to avoid oxidative spoilage shown in the great Pinot Noirs of Mythopia from Hans-peter Schmidt of AOC Valais in Switzerland. (more...)
Mike Bennie in Wine Traveler
The Pi-No is a more serious wine, finetuned with ribbons of suede tannins and showing game meat-like complexity and savouriness. It’s an elegant, beautiful wine.
La critique de La Fédération Culturelle des Vins de France:
Le nez, immédiatement séduisant est délicat. Aux notes de fruits rouges mûrs (fraise, groseille…) succèdent des notes végétales (foin coupé, céréales) qui interpellent. La bouche est impressionnante de tension et de suavité.
Une sensation rare, comme une étoffe de soie, tapisse la langue et le palais. La finale est longue et minérale ; les fruits rouges sont accompagnés de notes de café, le tout faisant naître une salivation très plaisante. Impressions rares…
Un très grand Pinot Noir, réellement bluffant, une grande découverte. Hans Peter Schmidt attise notre curiosité. Sa démarche de puriste transparait à la première gorgée. (continuer à lire sur le site de la fcvf)